• img6new

READTWINNING-Erasmus+ KA2

Αμέσως μετά την ίδρυση του σχολείου μας, επικεντρωθήκαμε στην προώθηση του γραμματισμού και της αγάπης για την ανάγνωση βιβλίων. Αρχικά συνεργαστήκαμε με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (για 3 χρόνια).

Όλες οι τάξεις του σχολείου συμμετείχαν σε φιλαναγνωστικές δράσεις π.χ.

Καθιερώθηκε η καλή πρακτική της καθημερινής πρωινής ελεύθερης ανάγνωσης βιβλίου (για 10’)

Προσκαλούνταν κάθε χρόνο ανά τακτά χρονικά διαστήματα επαγγελματίες του τομέα (συγγραφείς, εικονογράφοι, ηθοποιοί κλπ)

Προσκαλούνταν, ενημερώνονταν και ενεργά δραστηριοποιούνταν οι γονείς στις φιλαναγνωστικές δράσεις π.χ. ο φιλαναγνωστικός καφές με γονείς.

Συστηματικά γίνονταν φιλαναγνωστικά εργαστήρια σε παιδιά και γονείς

Συνεργαστήκαμε με ευρωπαϊκούς οργανισμούς (ATEMPO, CARDET) και ξένοι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν το σχολείο και συμμετείχαν σε τέτοιες δράσεις με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών, ιδεών και καλών πρακτικών.

Όλα αυτά οδήγησαν στην απόκτηση εμπειριών έτσι ώστε να συνεργαστούμε όλοι οι εκπαιδευτικοί για την κατάρτιση σχεδίου δράσης με στόχο την φιλαναγνωσία αλλά παράλληλα συνδύαζε και άλλους στόχους και σχέδια δράσης του σχολείου.

Ακολούθως, το σχολείο μας συμμετείχε στο τριετές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ02 με θέμα «The Living Book - Augmenting Reading For Life», με συντονιστικό οργανισμό το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και γενική συντονίστρια την Δρ. Μαρία Μελετίου-Μαυροθέρη.  Σε αυτό συμμετείχαν οργανισμοί που ασχολούνται με το βιβλίο και την ψηφιακή τεχνολογία, από την Ιταλία (Forum di Libra) και τη Μεγάλη Βρετάνια (GRYD) αντίστοιχα. Συμμετείχαν επίσης εκπαιδευτικά ιδρύματα από τη Ρουμανία, την Εσθονία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μακεδονίτισσας 3-Στυλιανού Λένα έχουμε πλέον την κουλτούρα, την απαραίτητη εμπειρία και εξειδίκευση για να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά και να συμμετέχουμε σε αυτή τη συνέχεια του έργου, αξιοποιώντας τις προηγούμενες γνώσεις μας σχετικά με τη χρήση αποτελεσματικών ψηφιακών εργαλείων και την ανταλλαγή ιδεών για βιβλία μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικτυακής πλατφόρμας ReadTwinning .

Το "ReadTwinning" θα βοηθήσει τους αναγνώστες - μαθητές να εξοικειωθούν και να αλληλεπιδράσουν με διάφορους τρόπους (δια ζώσης ή μέσω της πλατφόρμας) με αναγνώστες από διαφορετικές χώρες, διαφορετικής ηλικίας και κουλτούρας, να μοιραστούν ιδέες ή ακόμα και να μοιραστούν τις εμπειρίες ανάγνωσης, για να βελτιώσουν τις αναγνωστικές δεξιότητες αλλά κυρίως να απολαύσουν την ανάγνωση βιβλίων.

Τέλος, ελπίζουμε ότι με τις προγραμματισμένες, όμορφες, διαφορετικές δράσεις με τα βιβλία, συλλογικά, θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε τη δύσκολη περίοδο που περνάμε ως κοινωνία. Ας αφήσουμε τα βιβλία να μας δώσουν φτερά. Ας αφήσουμε, τώρα περισσότερο από ποτέ, τα βιβλία να μας ταξιδέψουν.